Uitgelicht: Cross Currents

Randal is in 1972 geboren op Curaçao, Nederlandse Antillen. Hij komt uit een familie die een prominente rol heeft vervuld in de ontwikkeling van de Antilliaanse muziek en literatuur: Zo is hij achterkleinzoon van de Curaçaose dichter en musicus Joseph Sickman Corsen (1853-1911) en familie van componist en dirigent Chris Ulder en de dichters Oda Blinder en Charles Corsen.

Nog vóór zijn 18e vertrok hij naar Nederland en volgde zijn muziekopleiding aan het Brabants Conservatorium, waar hij in 1997 cum laude afstudeerde bij Willem Kuhne en Frans van der Tak.

Gedurende zijn studie richtte hij het trio ‘Cross Currents’ op, waarmee hij in 1997 het Jazzconcours in Breda won. Met dit trio maakte hij twee cd’s: ‘Mixed Emotions’ (1997) en ‘Sunú’ (1999).

In de voorbije jaren profileerde Randal zich met name als pianist en muzikaal leider bij de populaire Antilliaanse zangeres Izaline Calister en de latin-jazz formatie ‘Bye-Ya!’. Randal componeerde, arrangeerde en was co-producer voor alle drie cd’s van Izaline Calister, waarvan de eerste twee werden genomineerd voor een Edison Award. Randal’s compositie ‘Wow’i Kariño’ (met tekst van Izaline), werd Calister’s grootste hit op de Nederlandse Antillen (no.1 in de top 100 van 2004 op Curaçao, Aruba en Bonaire).

In 2004 ontving Randal het prestigieuze EDISON JAZZ AWARD voor zijn cd ‘Evolushon’, waarop hij samenwerkte met internationaal bekende gastsolisten zoals tenor saxofonist David Sánchez, gitarist Leonardo Amuedo (o.a. Ivan Lins, Trijntje Oosterhuis), zangeres Izaline Calister en percussionist Pernell Saturnino (o.a. Chick Corea, Paquito d’Rivera).

Naast zijn eigen jazzformatie (met o.a. Eric Calmes op bas) leidt Randal de 16 mans formatie ‘Tumbabo’. Met deze Antilliaanse bigband, bestaande uit 3 zangers, 6 blazers en een uitgebreide ritmesectie, brengt Randal een ode aan de Antilliaanse muziek. Het repertoire van Tumbabo bestaat uit Antilliaanse standards, door Randal voorzien van een modern arrangement, met invloeden uit de salsa, funk en rock. Het succesvolle debuut optreden van Tumbabo tijdens het North Sea Jazz Festival in 2004 werd beschouwd als één van de verrassingen van het festival.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *